poniedziałek, 10 października 2011

Nalewka z ciemnych winogron III


http://www.stylowy.sklepna5.pl/
I kolejna wersja z ciemnych winogron.
Zmrożone winogrona zaleje miodem ;)

Mój przepis:
1. 0,5kg winogron
2. 0,25l spirytusu 60%
3. 0,125L miodu wielokwiatowego
4. 6 goździków
5. płaska łyżeczka cynamonu mielonego
6. cukier wanilinowy 0,32g

Winogrona zgniotłam, dodałam miód.
Teraz wszystko stoi pod kaloryferem na 2 dni.
Później dodam resztę przypraw i spirytus. Poczekam jak przy innych nalewkach 6 tygodni a nie 3 jak w oryginale pisze.

Oryginalny przepis:
Przepis na: 2 l

Składniki:
1 l spirytusu
1 kg obranych, dojrzałych winogron bez pestek
0,5 litra aromatycznego miodu ( nie gryczany)
3 ziarna kardamonu
3 goździki
2,5 cm pokruszonej kory cynamonowca
pół laski wanilii



1. Winogrona umyć, sparzyć, oczyścić z szypułek i przebrać z zepsutych owoców
2. Owoce pokroić i wrzucić do gąsiorka
3. Wlać miodu i odstawić na 48 godzin
4. Po 48 godzinach wlać spirytus i reszte dodatków
5. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie
6. Po tym okresie nalewkę odcedzić i wycisnąć sok z owoców
7. Połączyć sok z nalewem
8. Uzupełnić nalew do objętości 2 litrów przegotowaną wodą i odstawić na 24 godziny
9. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu


Polecam stronę : Alkohole Świata

--------------------------------------------------------------------------------------

Pięknie pachnie!
Zobaczę za 4 tygodnie co się tam dzieje i podejmę decyzję co dalej.

4 komentarze:

  1. :D:D:D
    Ano tyle ;)
    winogrona mam całe mnóstwo - pięknie obrodziły w tym roku i są do tego bardzo słodkie, pyszne jak nigdy!
    Poza tym zamiast robić 4 butelki po 0,5l w jednym smaku, postanowiłam zrobić po 1 butelce każdą inną ;)

    Później wybiorę tę najlepszą ;)

    Mam wrażenie że wszystko wokół mnie pachnie teraz cynamonem i wanilią :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj filtrowałam nalewkę, już mogę jej przyznać 5/5 gwiazdek za jakość!!!!

    Jest rewelacja!

    Zakorkowana w butelce po leżakuje do Wielkanocy ;)

    To najlepsza nalewka jaką zrobiłam do tej pory!

    Wyszło dokładnie 0,5l i nie dolałam do niej wody.

    Polecam ten przepis - sprawdziłam jest rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nalewka rewelacja !

    Minęły 2 lata i nabrała na jakości.

    Polecam wszystkim !

    Wyrazista, a jednocześnie żaden produkt nie jest nachalny w smaku (wyczuwalny)

    Po prostu idealna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze! ;)