http://www.stylowy.sklepna5.pl/ |
Co zrobiłam:
Przede wszystkim zmroziłam winogron, potem przystąpiłam do dzieła ;)
Mój przepis:
1. 0,5kg winogron
2. 0,25 cukru brązowego
3. 6 goździków
4. 1l wódki
Zamrożone winogrona wsypałam do słoika, dodałam cukier i goździk. Teraz stoi pod kaloryferem na 2dni. Potem doleje alkohol czyli wódkę ;) Przez kolejne 6 tygodni poczekam aż się przegryzie.
A tu oryginalny przepis:
Nalewka z malin przegryza się, natomiast nalewka z ciemych winogron wg przepisu jaki otrzymałam od Renaty31 dziś została nastawiona ;))))
Dla zainteresowanych
1/2 kg ciemnych słodkich winogron
20 dag brązowego trzcinowego cukru
1 litr wódki
Winogrona lekko zmiażdżyć i zasypać cukrem na 24 godziny. Nastepnie zalać wódką i odstawić na 1 - 1.5 miesiąca, od czasu do czasu potrząsać słojem, by cukier się rozpuścil.
Nastepnie przecedzić do butelek, zakorkowac i odstawić na kilka miesięcy.
:))
Mniam....
Link do bloga : Dr Ewa 999
Dla zainteresowanych
1/2 kg ciemnych słodkich winogron
20 dag brązowego trzcinowego cukru
1 litr wódki
Winogrona lekko zmiażdżyć i zasypać cukrem na 24 godziny. Nastepnie zalać wódką i odstawić na 1 - 1.5 miesiąca, od czasu do czasu potrząsać słojem, by cukier się rozpuścil.
Nastepnie przecedzić do butelek, zakorkowac i odstawić na kilka miesięcy.
:))
Mniam....
Link do bloga : Dr Ewa 999
pycha...
OdpowiedzUsuńCiekawie pachnie ;)
OdpowiedzUsuń