Już po raz trzeci nastawiam tą nalewkę.
Ze wszystkich rodzajów jakie do tej pory robiłam ta bije rekord popularności ;D
Pozwolę sobie podać kolejny raz przepis, może ktoś z was da się skusić....
Potrzebne są:
- spirytus 0,5L
- cukier 200g
- mięta
- melisa
- cytryny 2szt
- woda
Świeżo zerwane gałązki mięty i melisy myję, mnę i zgniatam w dłoniach żeby rozgnieść listki. Wkładam do słoika i zalewam spirytusem rozcieńczonym 0,3l zimnej przegotowanej wody.
Słoik dobrze zakręcony stawiam w ciemnym i chłodnym miejscu czyli pod zlewem :D:D:D
Dwa dni później myje 2 cytryny, wyparzam i moczę 24h w wodzie - w ten sposób pozbywamy się chemii którą cytryny były pryskane żeby przetrwać transport do Polski ;)
Na trzeci dzień od nastawienia i po upływie 24h moczenia cytryn, odcedzam zioła i w ich miejsce wkładam pokrojone w plastry (ze skórkami!) cytryny. Przed wrzuceniem cytryny lekko naciskam żeby szybciej oddały sok.
Słoik z cytrynami trafia na tydzień w wiadome miejsce - pod zlewem ;)
Szykuje syrop. 200g cukru zalewam 0,25l gotowanej, ciepłej wody.
Ze słoika wyjmuje cytryny, wyciskam z nich dokładnie cały sok. Dolewam - już zimny - syrop.
Zostawiam jeszcze na kilka dni.
Przecedzam na gęstym sitku wyłożonym ręcznikiem papierowym i rozlewam do butelek.
Nalewka jest dobra już po 2tygodniach.
Warto jednak oprzeć się pokusie "szybkiej" degustacji całości ;)
Ja zawsze odlewam małą butelkę 0,2l podpisuję i chowam w wiadomym tylko sobie miejscu ;)
Moje pierwsze nalewki mają już 3lata.
Pozdrawiam! I smacznego!
PS Planuję nalewkę z lawendy, jak macie sprawdzone przepisy to proszę o porady jak wy je robicie.
A to ci ciekawe. Prawie wszystkie składniki już mam. Brakuje niestety melisy.
OdpowiedzUsuńNo zachęciłaś:)muszę zrobić taką nalewkę:)))
OdpowiedzUsuńHmmm brzmi baaardzo smacznie:D
OdpowiedzUsuń:) polecam!
OdpowiedzUsuńA jak smakuje!!! :D
Jaka jest moc takiej nalewki?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast cukru można rozpuścić w wodzie miód?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej. proszę pamiętać że cukier się klaruje a miód zawsze jest mętny. czyli nalewka będzie zdrowsza ale mętna.
UsuńA ile miety i melisy? Jestem początkująca, więc potrzebuję dokładnych przepisów, a ten mi się szalenie spodobał :D
OdpowiedzUsuńile zmieścisz w dłoni ;) im więcej tym mocniej będzie czuć smak i zapach ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za szybką odpowiedź - zrobię, zobaczymy, co z tego mi wyjdzie :D)))
UsuńTaką nalewkę zrobiłem ale zamiast cukru dodałem podobną ilość miodu. po prostu rewelacja. Serdecznie pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuń