niedziela, 14 lipca 2013

Nalewka mięta melisa cytryna PYSZNA ;)

Już po raz trzeci nastawiam tą nalewkę.
Ze wszystkich rodzajów jakie do tej pory robiłam ta bije rekord popularności ;D

Pozwolę sobie podać kolejny raz przepis, może ktoś z was da się skusić....

Potrzebne są:
- spirytus 0,5L
- cukier 200g
- mięta
- melisa
- cytryny 2szt
- woda

Świeżo zerwane gałązki mięty i melisy myję, mnę i zgniatam w dłoniach żeby rozgnieść listki. Wkładam do słoika i zalewam spirytusem rozcieńczonym 0,3l zimnej przegotowanej wody.
Słoik dobrze zakręcony stawiam w ciemnym i chłodnym miejscu czyli pod zlewem :D:D:D
Dwa dni później myje 2 cytryny, wyparzam i moczę 24h w wodzie - w ten sposób pozbywamy się chemii którą cytryny były pryskane żeby przetrwać transport do Polski ;)

Na trzeci dzień od nastawienia i po upływie 24h moczenia cytryn, odcedzam zioła i w ich miejsce wkładam pokrojone w plastry (ze skórkami!) cytryny. Przed wrzuceniem cytryny lekko naciskam żeby szybciej oddały sok.

Słoik z cytrynami trafia na tydzień w wiadome miejsce - pod zlewem ;)

Szykuje syrop. 200g cukru zalewam 0,25l gotowanej, ciepłej wody.
Ze słoika wyjmuje cytryny, wyciskam z nich dokładnie cały sok. Dolewam - już zimny - syrop.
Zostawiam jeszcze na kilka dni.
Przecedzam na gęstym sitku wyłożonym ręcznikiem papierowym i rozlewam do butelek.

Nalewka jest dobra już po 2tygodniach.
Warto jednak oprzeć się pokusie "szybkiej" degustacji całości ;)

Ja zawsze odlewam małą butelkę 0,2l podpisuję i chowam w wiadomym tylko sobie miejscu ;)
Moje pierwsze nalewki mają już 3lata.

Pozdrawiam! I smacznego!

PS Planuję nalewkę z lawendy, jak macie sprawdzone przepisy to proszę o porady jak wy je robicie.

10 komentarzy:

  1. A to ci ciekawe. Prawie wszystkie składniki już mam. Brakuje niestety melisy.

    OdpowiedzUsuń
  2. No zachęciłaś:)muszę zrobić taką nalewkę:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm brzmi baaardzo smacznie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. :) polecam!
    A jak smakuje!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka jest moc takiej nalewki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast cukru można rozpuścić w wodzie miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej. proszę pamiętać że cukier się klaruje a miód zawsze jest mętny. czyli nalewka będzie zdrowsza ale mętna.

      Usuń
  7. A ile miety i melisy? Jestem początkująca, więc potrzebuję dokładnych przepisów, a ten mi się szalenie spodobał :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ile zmieścisz w dłoni ;) im więcej tym mocniej będzie czuć smak i zapach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za szybką odpowiedź - zrobię, zobaczymy, co z tego mi wyjdzie :D)))

      Usuń

Dziękuję za komentarze! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...