http://www.stylowy.sklepna5.pl/ |
Aż w końcu doznałam olśnienia :D
Pachniała mi Bombardino ! Likierem z Włoskich stoków!
Postanowiłam poeksperymentować i wyszło mi "miodzio" coś ala Dolomitowy Przysmak Narciarzy :D
Polecam fankom mocnych aczkolwiek słodkich napojów.
Przepis na 1 kieliszek :
1 żółtko
1łyżeczka ciemnego cukru
ubijamy mikserem, dodajemy
50ml mleka słodzonego skondensowanego,
ubijamy dalej... :)
100ml porterówki
i ubijamy cały czas...
Przelewamy do kieliszka albo literatki, podgrzewamy delikatnie w mikrofali.
W międzyczasie ubijamy 100ml śmietankę 30% ( wcześniej dobrze schłodzoną).
Bitą śmietanę dodajemy do ciepłego likieru, wkładamy rureczkę i gotowe ;) Można oprószyć cynamonem.
Polecam, mocne, słodkie ale pyszzzzne !!!
:)
Sama Porterówka też rewelacja !
brzmi ciekawie :D
OdpowiedzUsuńa myślisz że jakbym dała samego piwa porter to też by było zjadliwe?
mniam mnia wyglada pysznie
OdpowiedzUsuńMyślę że tak, ale nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńTyle że piwo powinno być takie odgazowane.. (?)
Wyjdzie słabsze ale powinno być dobre, i koniecznie kropelka zaledwie aromatu waniliowego powinna być dodana, bo to ten karmel z wanilią dają ten aromat typowy dla Bombardino.
Na stokach to podgrzewają - jak u nas grzane wino - dla narciarzy, i myślę że takie ciepłe smakuje dużo lepiej!
Odrazu się przyznam że nie piłam, robiłam tylko dla gości, ale oczywiście spróbowałam troszkę na wszelki wypadek przed podaniem :).
Moi testerzy :D dali 10 na 10 gwiazdek, więc musi być dobre :D
pozdrawiam!
ale pychota... :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na małe candy u mnie :)
nigdy nie robiłam nalewek, ale jak zobaczyłam i przeczytalam to co piszesz, to powiedziałam przed chwilą do męża - kup jutro spirytus!
OdpowiedzUsuńJak się chłopina ucieszył ha ha
Pozdrawiam i będę podgladać Aldona
nalewka porterówka tak solo jak i w wersji Bombardino robi furrore !
OdpowiedzUsuńJest totalnie prosta do zrobienia i smakuje wszystkim!
Dlatego polecam wam na najbliższe przyjęcia do zrobienia!!!!