środa, 9 listopada 2011

Pyszne Bombardino własnej roboty ;)

http://www.stylowy.sklepna5.pl/
Zastanawiałam się kilka dni, czym pachnie mi nalewka Porterówka... ???

Aż w końcu doznałam olśnienia :D
Pachniała mi Bombardino ! Likierem z Włoskich stoków!

Postanowiłam poeksperymentować i wyszło mi "miodzio" coś ala Dolomitowy Przysmak Narciarzy :D

Polecam fankom mocnych aczkolwiek słodkich napojów.

Przepis na 1 kieliszek :

1 żółtko
1łyżeczka ciemnego cukru
ubijamy mikserem, dodajemy
50ml mleka słodzonego skondensowanego,
ubijamy dalej... :)
100ml porterówki
i ubijamy cały czas...

Przelewamy do kieliszka albo literatki, podgrzewamy delikatnie w mikrofali.
W międzyczasie ubijamy 100ml śmietankę 30% ( wcześniej dobrze schłodzoną).

Bitą śmietanę dodajemy do ciepłego likieru, wkładamy rureczkę i gotowe ;) Można oprószyć cynamonem.

Polecam, mocne, słodkie ale pyszzzzne !!!

:)

Sama Porterówka też rewelacja !

6 komentarzy:

  1. brzmi ciekawie :D
    a myślisz że jakbym dała samego piwa porter to też by było zjadliwe?

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę że tak, ale nie próbowałam ;)
    Tyle że piwo powinno być takie odgazowane.. (?)

    Wyjdzie słabsze ale powinno być dobre, i koniecznie kropelka zaledwie aromatu waniliowego powinna być dodana, bo to ten karmel z wanilią dają ten aromat typowy dla Bombardino.

    Na stokach to podgrzewają - jak u nas grzane wino - dla narciarzy, i myślę że takie ciepłe smakuje dużo lepiej!

    Odrazu się przyznam że nie piłam, robiłam tylko dla gości, ale oczywiście spróbowałam troszkę na wszelki wypadek przed podaniem :).

    Moi testerzy :D dali 10 na 10 gwiazdek, więc musi być dobre :D

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pychota... :)

    zapraszam na małe candy u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie robiłam nalewek, ale jak zobaczyłam i przeczytalam to co piszesz, to powiedziałam przed chwilą do męża - kup jutro spirytus!
    Jak się chłopina ucieszył ha ha
    Pozdrawiam i będę podgladać Aldona

    OdpowiedzUsuń
  5. nalewka porterówka tak solo jak i w wersji Bombardino robi furrore !

    Jest totalnie prosta do zrobienia i smakuje wszystkim!

    Dlatego polecam wam na najbliższe przyjęcia do zrobienia!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze! ;)