http://www.stylowy.sklepna5.pl/ |
Do tej pory chleb piekłam w maszynie.
Był dobry ale na kolana nie rzucał.
Tym razem postanowiłam przetestować pieczenie bułek, tradycyjnie - no powiedzmy tradycyjnie bo w piekarniku nie w piecu chlebowym.
Czegoś tak pysznego dawno nie jadłam!!!
Bułki wyszły idealnie, są przepyszne mimo że nie mam wagi - oczywiście musiała wysiąść w niej akurat dzisiaj bateria - i odmierzałam wszystko "na oko".
Polecam wam gorąco przepis : Pracownia Wypieków
Bułki Małgosie
Ilość: 9 sztuk
300 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży + 40 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko, lekko roztrzepane
120 g ugotowanych lub upieczonych ziemniaków, przeciśnietych przez praskę
20 g miękkiego masła
80 g wody
Drożdże wymieszać z 40 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody.
Przy pomocy miksera wymieszać wszystkie składniki, stopniowo wlewając drożdże. Kiedy ciasto będzie gładkie i powstanie z niego kula, przełożyć ją do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1 godzinę.
Następnie podzielić ciasto na 9 części i z każdej z nich uformować bułkę.
Ułożyć bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Przy pomocy drewnianego patyczka obsypanego mąką, w każdej bułce zrobić przedziałek.
Spryskać delikatnie olejem, przykryć ściereczką i pozwolić wyrastać kolejne 45-60 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Na dnie postawić naczynie z wodą lub wsypać kostki lodu (polecam ten drugi sposób).
Wstawić wyrośnięte bułeczki. Piec ok. 20 minut, do czasu zrumienienia.
Na blogu znajdziecie dużo wspaniałych przepisów i szczegółowe informacje odnośnie pieczenia chleba czy bułek!Ilość: 9 sztuk
300 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży + 40 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko, lekko roztrzepane
120 g ugotowanych lub upieczonych ziemniaków, przeciśnietych przez praskę
20 g miękkiego masła
80 g wody
Drożdże wymieszać z 40 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody.
Przy pomocy miksera wymieszać wszystkie składniki, stopniowo wlewając drożdże. Kiedy ciasto będzie gładkie i powstanie z niego kula, przełożyć ją do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1 godzinę.
Następnie podzielić ciasto na 9 części i z każdej z nich uformować bułkę.
Ułożyć bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Przy pomocy drewnianego patyczka obsypanego mąką, w każdej bułce zrobić przedziałek.
Spryskać delikatnie olejem, przykryć ściereczką i pozwolić wyrastać kolejne 45-60 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Na dnie postawić naczynie z wodą lub wsypać kostki lodu (polecam ten drugi sposób).
Wstawić wyrośnięte bułeczki. Piec ok. 20 minut, do czasu zrumienienia.
Bułki na pewno wejdą w skład codziennych moich obowiązków - już nie wyobrażam sobie kupić w sklepie jakiekolwiek inne!
Przede wszystkim są pyszne i świeżutkie a i cena ma tu znaczenie bo koszt jest malutki a i czasu dużo to nie zajmuje!
Pozdrawiam!
Wygladaja apetycznie i prawie ze czuje jak pachna..jutro pieke bulki pozdrawiam milo.)
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna:)
OdpowiedzUsuńulala jakie apetyczne..lecę po kiełbaskę i pomidorka...pięknie Ci wyrosły :))
OdpowiedzUsuń